top of page

Quinoa

Superfood = Fymat?

Land: Bolivia, Peru

Thema: Kultur

beste orangene weltkarte-2[6592].png
Kr9c3J0Z_edited_edited.png
Kr9c3J0Z_edited_edited.png
Kr9c3J0Z_edited_edited.png
Kr9c3J0Z_edited.png
Kr9c3J0Z_edited.png
Kr9c3J0Z_edited.png
Kr9c3J0Z_edited.png
Kr9c3J0Z_edited.png
Kr9c3J0Z_edited.png

Noe vi liker best med å være på reisen er å oppdage nye matretter. Da vi kom til Cuzco i Peru i 2015 ble vi kjent med noe som heter «Quinoa», som er et frø som blir kokt og spist akkurat som ris.

Cuzco ligger midt i Andesfjellet på over 3000 meter over havet. Klimaet og høyden sørger for at vekstforholdene er krevende og Quinoa er en plante som er perfekt tilpasset området. Det har vært en viktig matplante for Peruanerne helt tilbake til Inkatiden.

Vi opptaket Quinoa på en markedsplass i Cuzco. I bøtter og span ble de små perlene solgt til en så lav pris, at det var lett å forestille seg at dette var «poteten» til den gjennomsnittlige peruanske familien.

Det som er best med quinoa er at den er utrolig sunt. Den inneholder masse viktige aminosyrer som vi finner i hverken hvete eller ris, er fri for gluten og bidrar dermed til et sunt kosthold særlig for veganere.

Da vi kom til Europa i 2018 så oppdaget vi at quinoa pga sine fine egenskaper hadde funnet veien in i europeiske matbutikker og på middagsbordet. Ved første blikk var dette gode nyheter siden vi hadde blitt ganske glad i det sunne alternativet til kjedelig hvit ris. Gleden fikk seg derimot en demper da vi hørte om følgene dette hadde for lokalbefolkningen i Peru.

Etterspørselen etter quinoa i resten av verden førte til økt eksport og økt pris på supermaten i hjemlandet sitt. Lokalbefolkningen ar begrenset tilgang quinoa og er nødt til å bytte den ut med nettopp kjedelig hvit ris, som ikke bare er langt billigere men også langt mindre sunt.

Denne sammenhengen er veldig lett å forstå og uten å huske hvor vi hadde hørt dette ble vi veldig flinke til å fortelle hvor skadelig quinoa-konsumen i Europa er for lokalbefolkningen i Peru. Kort sagt: Spiser vi sunt går dette ut over helsa til folk på andre siden av kloden. Og da har vi ennå ikke begynt å snakke om CO2-avtrykket ved å frakte mange tonn med frø halve jorda rundt.

Nå er vi veldig opptatt av å fremme at verden ikke er svart-hvit. Ved å etterforske problemet nærmere støtte vi på en brosjyre fra FN’s Mat- og Jordbruksorganisasjon FAO. Brosjyren omtaler eksport av Quinoa fra Bolivia og ser prisøkningen som en stor sjanse. Hvis en del av avlen blir eksportert til høy pris så vil dette øke levestandarden til lokalbefolkningen og åpne for bedre utdanning og mer variert og dermed sunnere kosthold.    

Plutselig sitter vi altså med gode grunner til å både fortsette å kjøpe og spise Quinoa eller slette den helt fra menyen.

Til Ettertanke

Du står foran butikkhylla og lurer på om du skal kjøpe Quinoa til middag eller ikke. Hvordan bestemmer du deg? Hva kan hjelpe deg med avgjørelsen? 

Hvilke andre matvarer kan skape en moralsk konflikt hos kjøperne? Hva består konflikten i?

DSC_0566.JPG
Om oss

September 2013 forlot vi Europa for å seile jorda rundt.

Planen var å sette av tre år for å se på verden men det tok faktisk åtte år å fullføre turen. Likevel har vi lyst å fortsette å seile og fortelle om eventyrene og ekspedisjonene våre.

Join our mailing list
  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon

Wicked Horizon © 2021

bottom of page